Venlo-Venray dé logistieke hotspot van Nederland en van Europa

Limburg kent een aantal sterke sectoren, te weten high tech systems, life sciences & health, agrofood, logistics, chemicals & materials en smart services. De belangrijkste clusters van deze sectoren zijn ondergebracht in de Brightland-campussen: Chemelot Campus, Maastricht Health Campus, Smart Services Campus en Campus Greenport Venlo.

De sterk ontwikkelde logistieke sector is met name terug te vinden op Greenport Venlo. De belangrijkste bedrijventerreinen voor logistiek (met talrijke warehouses en DC’s) zijn Fresh Park Venlo (the largest European food hub), Trade Port West en Trade Port Noord in Venlo, en Smakterheide en de Blakt in Venray. Deze multimodale regio heeft een sterk wegennetwerk richting Eindhoven (A67), Nijmegen en Maastricht (A73), Mönchengladbach (A74/BAB61) en Duisburg (BAB40). Er liggen tevens uitstekende spoor- (Brabantroute) en waterverbindingen (de Maas).

Op dit moment wordt de grootste inland railterminal van Nederland op Trade Port Noord gerealiseerd. Op donderdag 5 maart levert minister Cora van Nieuwenhuizen nieuw en aangepast spoor in Venlo op. Naar verwachting is deze in september 2020 operationeel. De regio Venlo-Venray is in 2019 uitgeroepen tot dé logistieke regio op het gebied van crossborder e-fulfilment.
Andere belangrijke logistieke concentraties bevinden zich op Holtum-Noord in Born (gemeente Sittard-Geleen) en Sint Joost (gemeente Echt). Het bedrijventerrein Holtum-Noord is gelegen langs de A2 en heeft een directe aansluiting op de op- en afrit van de snelweg. De Barge Terminal Born is met de laatste uitbreiding inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste inland terminals van Nederland. Het bedrijventerrein Sint Joost ligt in de oksel van de snelwegen A73 en A2.

© 2020
Created by