Venlo-Venray dé logistieke hotspot van Nederland en van Europa

Limburg kent een aantal sterke sectoren, te weten high tech systems, life sciences & health, agrofood, logistics, chemicals & materials en smart services. De belangrijkste clusters van deze sectoren zijn ondergebracht in de Brightland-campussen: Chemelot Campus, Maastricht Health Campus, Smart Services Campus en Campus Greenport Venlo.

De sterk ontwikkelde logistieke sector is met name terug te vinden op Greenport Venlo. De belangrijkste bedrijventerreinen voor logistiek (met talrijke warehouses en DC’s) zijn Fresh Park Venlo (the largest European food hub), Trade Port West en Trade Port Noord in Venlo, en Smakterheide en de Blakt in Venray. Deze multimodale regio heeft een sterk wegennetwerk richting Eindhoven (A67), Nijmegen en Maastricht (A73), Mönchengladbach (A74/BAB61) en Duisburg (BAB40). Er liggen tevens uitstekende spoor- (Brabantroute) en waterverbindingen (de Maas).

Op dit moment wordt de grootste inland railterminal van Nederland op Trade Port Noord gerealiseerd. Op donderdag 5 maart levert minister Cora van Nieuwenhuizen nieuw en aangepast spoor in Venlo op. Naar verwachting is deze in september 2020 operationeel. De regio Venlo-Venray is in 2019 uitgeroepen tot dé logistieke regio op het gebied van crossborder e-fulfilment.
Andere belangrijke logistieke concentraties bevinden zich op Holtum-Noord in Born (gemeente Sittard-Geleen) en Sint Joost (gemeente Echt). Het bedrijventerrein Holtum-Noord is gelegen langs de A2 en heeft een directe aansluiting op de op- en afrit van de snelweg. De Barge Terminal Born is met de laatste uitbreiding inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste inland terminals van Nederland. Het bedrijventerrein Sint Joost ligt in de oksel van de snelwegen A73 en A2.

Richt je blik op Venlo

Algemeen

Feiten en cijfers over de regio Venlo

Bevolking per 1 januari 2021
Venlo stad: 101.984

Regio Venlo:
Venlo (101.984), Venray (43.614), Horst a/d Maas (42.429), Peel en Maas (43.425), Roermond (58.260)
Totaal: 289.712

Oppervlakte Venlo stad: 129 km²

Regio Venlo:
Venlo (129), Venray (165), Horst a/d Maas (192), Peel en Maas (161), Roermond (71)
Totaal: 718 km² 

Arbeidsgegevens

Per 1 januari 2021

 • Beroepsbevolking stad Venlo: 62.301 (15 – 64 jaar)
 • Beschikbare beroepsbevolking in Noord- en Midden-Limburg: ca. 25.000
 • Beschikbare beroepsbevolking in de gemeente Venlo: ca. 5.324 (= 10,6%)
 • Percentage deeltijd werknemers: 10,4% (= 6.002 personen)

Opleidingsniveau van Venlose beroepsbevolking

 • Universiteit/Hoger beroepsonderwijs: 22%
 • Middelbaar beroepsonderwijs: 62%
 • Lager beroepsonderwijs: 16%

Taalvaardigheid vreemde talen van Venlose beroepsbevolking

 • Engels: 85%
 • Duits: 90%
 • Frans: 25%
 • Overig: 10%

De Trade Ports

Trade Port West 286 ha
Venlo Trade Port 335 ha
Trade Port Oost 30 ha
Trade Port Noord 400 ha

Logistiek vastgoed / Warehouse

De vastgoedmarkt in Venlo is op het gebied van logistieke magazijnen de afgelopen 25 jaar booming geweest. Huurprijzen in Venlo liggen op dit moment tussen de 50-55 euro per vierkante meter per jaar exclusief btw en andere gerelateerde kosten. Grote speler op de Venlose markt is Prologis. Andere grote ontwikkelaars zijn: Goodman, Heylen en Kero Vastgoed. Verder hebben veel logistieke bedrijven hun eigen vestigingen ontwikkeld: UPS, XPO (Guess), DSV, Nunner (Lidl), Vida XL, Michael Kors, PVH (Calvin Klein/Tommy Hilfiger).

Vervoer

Afstand in kilometers tot de dichtstbijzijnde grote metropolen en internationale luchthavens

 • Düsseldorf: 56
 • Keulen: 88
 • Rotterdam: 165
 • Amsterdam: 180
 • Antwerpen: 140 
 • Brussel: 172        
 • Eindhoven: 56
 • Maastricht: 80    
 • Nijmegen: 65

Directe treinverbinding naar

 • Eindhoven
 • Rotterdam/Den Haag
 • Roermond
 • Keulen
 • Nijmegen/Arnhem

Wij kunnen vanuit WareHouser Consultants als projectmanager fungeren

Ontwikkelaars die zich in de regio Venlo vestigen, kunnen over verschillende partners beschikken, waaronder een speciale projectmanager. Hij fungeert als werkpartner voor bedrijven die zich in de omgeving vestigen en begeleidt hen bij het hele proces van vestiging in Venlo.

Het succesvolle Trade Port concept

Een hoeksteen in de prominente economische positie van Nederland

Nederland is een toonaangevende speler in het sterke commerciële klimaat van de Europese Unie. Zo'n 6.300 buitenlandse bedrijven hebben hun Europese activiteiten in Nederland gevestigd. Bijna 30 procent van alle goederen die vandaag de dag in Europa worden vervoerd, wordt afgehandeld door Nederlandse internationale vervoerders.

Het grootste deel van de succesvolle commerciële activiteit van Nederland is gecentreerd rond drie hoekstenen. Ten eerste de Haven van Rotterdam, europa's grootste en drukste haven. Ten tweede Schiphol Airport, het op twee na meest actieve luchtvracht centrum van Europa. En ten derde de regio Venlo/Eindhoven, opererend op basis van het succesvolle Trade Port concept.

Een spraakmakende, flexibele locatie

Het Trade Port complex is het middelpunt van gecombineerde industriële/logistieke activiteiten in Zuidoost-Nederland. Het is een uitgebreide, ultramoderne commerciële ontwikkelingslocatie, die volledig geïntegreerde overslagfaciliteiten voor weg en spoor combineert met een ultramoderne telecommunicatie-infrastructuur. Het is ook een zeer flexibel bedrijventerrein. Trade Port is ontworpen volgens internationale normen en biedt optimale accommodatie voor vrijwel elk type commerciële onderneming, van opslag, logistiek en distributie tot productie en recycling tot onderzoeks-, ontwikkelings- of service-industrieën.

Goed gelegen

Commerciële ontwikkelaars profiteren van de centrale ligging van Trade Port in het hart van de Europese markt, de thuisbasis van meer dan 350 miljoen consumenten. Trade Port ligt vlakbij de kruising van de E34/A67 en de A73, alsmede de kruising van de spoorlijnen Rotterdam-Eindhoven-Venlo en Arnhem-Nijmegen-Roermond.

Voor een gemakkelijke toegang tot alle trade port-gebouwen is de afgelopen jaren een internationaal 4-cijferig adresseringssysteem geïmplementeerd. Dit systeem is in eerste instantie ontwikkeld door de Haven van Rotterdam, waardoor een effectief, internationaal herkenbaar systeem is gewaarborgd.  Trade Port Venlo heeft dit systeem overgenomen en gebruikt voor de uitbreidingen.

Een deel van het grote geheel

De multimodale transportfaciliteiten in Trade Port vormen een aanvulling op die van Rotterdam en Schiphol. Beide faciliteiten hebben er belang bij de positie van Venlo in het Europese goederenverkeer verder te versterken. In feite worden de activiteiten in de goederenafhandeling steeds meer verplaatst van Rotterdam naar het binnenland als gevolg van de toenemende verkeersopstoppingen in de dichtbevolkte agglomeraties in de Randstad. Dat is een van de redenen waarom een Hogesnelheidscontainer Shuttle Service nu directe, dagelijkse spoorverbindingen biedt tussen Trade Port en het Rail Service Centre in de Haven van Rotterdam.

Klaar voor Europa 2050 met het Trade Port concept

De regio Venlo is uitgegroeid tot een van de belangrijkste logistieke centra voor de Europese markt van de 21e eeuw. Met zijn centrale ligging, zijn directe infrastructurele verbindingen met grote Europese economische centra en zijn terminalfaciliteiten voor bijna elk type gecombineerd verkeer, biedt Venlo duidelijke strategische voordelen voor bedrijven die de kansen van de veranderende Europese markt willen benutten. Een belangrijk onderdeel van dat strategische voordeel is het zeer succesvolle Trade Port concept van Venlo.

Feiten en cijfers over Trade Port

Plannen in ontwikkeling Logistiek, productie, recycling
Grondsoort Zand (in principe geen heiwerk nodig)
Grondwaterdiepte 2,5 - 5.5 m

Drie modaliteiten (spoor, weg en binnenschip) binnen handbereik:

Afstand van de bedrijventerreinen naar snelweg over de weg:

A67 en A73 0 - 4 km

Afstand tot dichtstbijzijnde goederenspoorweg station (container, stukgoed)

ECT Container terminal en Cabooter Rail terminal 0 - 4 km

Afstand tot dichtstbijzijnde treinstation (personen):

Blerick/Venlo 1 - 5 km

Afstand tot dichtstbijzijnde binnenhaven:

TCT Terminal 0 - 6 km
Soort waterweg Rivier (Maas)

Afstand tot dichtstbijzijnde zeehavens:

Amsterdam 165 km
Rotterdam 160 km
Antwerpen 140 km

Afstand tot dichtstbijzijnde luchthavens:

Amsterdam 160 km
Eindhoven 55 km
Maastricht 60 km
Düsseldorf 70 km
Brussel 145 km

Alle informatie is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Voor mogelijke onjuistheid en/of onvolledigheid van de verstrekte informatie kan WareHouser Consultants geen aansprakelijkheid aanvaarden, evenmin kunnen aan de inhoud enige rechten worden ontleend.

 

© 2022
Created by